Informatie over spoed
Wij begrijpen dat het lastig kan zijn de ernst van een situatie met uw dier in te schatten. Neem bij twijfel altijd telefonisch contact op om te overleggen met onze dierenartsen. Om u te helpen nemen we u hieronder mee in een aantal situaties bij paarden of huisdieren die spoed kunnen betekenen.
Bel in spoedsituaties altijd direct ons telefoonnummer
046 – 30 30 113
Paarden
Huisdieren
Koliek is een verzamelnaam voor buikpijn bij het paard, en kan allerlei oorzaken hebben. Symptomen kunnen zijn: schrapen, zweten, rollen, liggen, onrustig zijn, gapen, naar de buik kijken. Sommige vormen van koliek kunnen dodelijk zijn, dus bij vermoeden van koliek betreft het altijd spoed.
Acute sterk bloedende wonden dienen direct behandeld te worden. Terwijl u wacht kunt u, in overleg met de dierenarts, proberen een drukverband aan te leggen of in ieder geval door tegendruk het bloeden tegen te gaan. Verse wonden die niet (sterk) bloeden kunnen afhankelijk van de locatie op het lichaam toch zorgwekkend zijn, bijvoorbeeld door betrokkenheid van pezen, ligamenten of gewrichten.
Bevallingen horen bij paarden vlot en snel te gaan. Duurt de uitdrijvingsfase langer dan 20 minuten of heeft de merrie abnormaal moeite tijdens het persen, contacteer ons dan onmiddellijk. Er mag nooit een rood vlies (‘red bag’) rond het veulen zitten bij het naar buiten komen, deze doorprikt u zelf met uw vingers omdat wachten op de dierenarts zelfs te lang kan duren. Vermoed u een abnormale ligging van het veulen, wacht dan niet af en bel ons meteen.
Uw paard is suffer dan normaal en eet daardoor minder of niet. Er is lusteloosheid en minder aandacht voor u of de omgeving. Zeker als er ook koorts aanwezig is (> 38,5 graden C) is het beter om meteen contact op te nemen met de kliniek.
Jonge dieren zijn kwetsbaar. Veulens hebben minder weerstand, minder reserves en gaan vaak sneller achteruit dan volwassen paarden. Als een veulen niet goed drinkt, koorts heeft of diarree ontwikkelt, is vroeg optreden vaak belangrijk. Van diarree drogen ze snel uit en dit kan intensieve zorg nodig hebben om nog te kunnen corrigeren.
Een maagtorsie is een zeer acute en ernstige aandoening bij honden. De maag zwelt op doordat gas zich opstapelt en de maag draait in de buik waardoor het gas ook niet kan ontsnappen. Het komt vooral voor bij de grote rassen die een diepe borstkas hebben. Een maagtorsie kan zeer plots gebeuren, en ontstaat meestal nadat de hond gegeten heeft. Je herkent dit door herhaalde braakbewegingen en sterk persen van de buik, zonder dat er braaksel uit de mond komt. Door het enorme ongemak en misselijkheid zie je meestal veel speeksel uit de mond komen. De buik is enorm opgezet, vooral aan de linkerkant van de hond en de buik wordt steeds groter en harder. Wanneer dit niet behandeld wordt, is dit dodelijk! De behandeling bestaat uit het gas van de maag af laten, de maag terug kantelen in de normale positie en daarna de maag chirurgisch vastzetten aan de buikwand.
Een plaskater is een term voor een mannelijke kat die niet kan plassen. Dit ontstaat vaak zeer acuut. Het komt het meest voor bij mannelijke katten die gecastreerd zijn. Bij deze aandoening is de plasbuis verstopt en de kat kan niet meer plassen. De verstopping kan door verschillende oorzaken gebeuren en daarom moeten er verschillende onderzoeken gedaan worden om de oorzaak te vinden. Een plaskater is zeer ongemakkelijk en lijdt in een verder stadium enorm veel pijn omdat de blaas alleen maar groter en groter wordt, maar de urine kan niet weg. Een plaskater gaat continu de kattenbak op en af en miauwt veel en vaak klagelijk. Doordat de gifstoffen ook niet via het plassen afgevoerd kunnen worden, wordt het lichaam langzaam vergiftigd door afvalstoffen in het bloed. Dit kan in een later stadium leiden tot een coma en zelfs de dood. De behandeling bestaat erin door de blaas leeg te laten lopen, het lichaam te ontgiften en de oorzaak op te sporen en aan te pakken.
Een ‘gasbuik’ is typisch voor konijnen. Meestal merken eigenaren op dat hun konijn stiller is dan anders en niet wilt eten. Niet eten is een spoedgeval bij konijnen! Bel ons in alle gevallen wanneer uw konijn langere tijd niet wilt eten. Een gasbuik betekent letterlijk dat gas in maag en/of darmen zich opstapelt doordat de maag/darmen stil liggen of van streek zijn. Dit kan verschillende oorzaken hebben, zoals tandproblemen (niet goed kauwen), stress, verstopping. Het konijn moet dus goed onderzocht worden om een mogelijke oorzaak te vinden en moet daarna gericht geholpen worden afhankelijk van de toestand en oorzaak.
Verwondingen hoeven zeker niet altijd gezien te worden en meestal is het voor een eigenaar wel duidelijk wanneer ze wél moeten bellen. Een aantal factoren om op te letten: 1. De wonde bloedt niet druppelend maar het stroomt en het stromen wordt niet minder nadat u een tijd druk op de wonde heeft uitgeoefend. 2. Het is een diepere wonde bij de borstkas of buik. 3. Heeft er duidelijk ongemak van en is rustiger of heeft zelfs moeite met lopen.
Iedere vorm van benauwdheid dient met een dierenarts overlegd te worden. Benauwdheid geldt wanneer er een ademhaling in rust van meer dan 30 ademhalingen per minuut gedaan worden. Ook wanneer u het dier extra moeite ziet doen om te ademen met zijn buik is een teken van benauwdheid. Uiteraard zijn vreemde geluiden tijdens het ademen ook verontrustend.