Preventieve zorg en vaccinaties

Voorkomen is beter dan genezen! Dit is een algemeen gegeven. Dit kan op verschillende manieren gebeuren.

Vaccinatie
Vaccinaties zijn nodig! Ze geven bescherming tegen de meest enge ziektes en zijn soms zelfs verplicht gesteld zoals bij de hondsdolheidsvaccinatie (rabies) of kennelhoest (Bordetella). Natuurlijk dient dit op maat te gebeuren. Uw hond zal tijdens een vaccinatiebezoek grondig onderzocht worden om de algemene gezondheid na te gaan. Daarna zal op maat gevaccineerd worden voor een optimale bescherming.

Titerbepaling
In het bloed kunnen de antistoffen van enkele ziektes van honden gemeten (getiterd) worden. Dit wordt ook wel de Vaccicheck genoemd. De vaccicheck is een merknaam van een titertest bij honden. We hebben hiervoor een kleine hoeveelheid bloed nodig van de hond en kunnen daarmee de scherming nagaan van: Parvovirus, Distempervirus en Adenovirus. Wanneer een hond een voldoende hoge antistoffentiter heeft voor deze virussen, hoeft deze niet gevaccineerd te worden tegen deze virussen.

Voor de ziekte van Weil (Leptospirose) kan echter niet getiterd worden en deze vaccinatie dient dus wel altijd herhaald te worden.

Wormpreventie
Wormen zijn darmparasieten die soms ook voor mensen een risico kunnen vormen. Het is een fabeltje dat als je geen wormen in de ontlasting ziet, dat een hond dan geen last heeft van wormen. Bij volwassen honden zul je namelijk bijna nooit een worm in de ontlasting zien. Wel scheiden volwassen wormen heel veel eitjes uit die in de ontlasting komen. Deze eitjes kunnen via microscopisch onderzoek zichtbaar gemaakt worden. Zo kan er op maat ontwormd worden.

Bij sommige honden is preventieve ontworming echter noodzakelijk. Dit geldt voor de puppies vanwege hun jonge leeftijd en minder ontwikkelde afweersysteem en voor risicohonden om uiteenlopende redenen. Ook is Zuid Limburg een regio waar de vossenlintworm (Echinococcus multilocularis) voorkomt. Dit is een lintworm die ook voor mensen gevaarlijk is. Daarom is het aangeraden om honden die veel in de natuur of met wild in contact komen, preventief te ontwormen hiertegen.

Vlooien en tekenpreventie
Vlooien en teken zijn niet alleen vieze beestjes waar je jeuk van krijgt. Ze kunnen ook ziektes met zicht mee dragen. Een vlooieninfectie valt vroeg of laat wel op doordat het begint te krioelen van beestjes, maar teken kunnen vooral in een dikke vacht minder opvallend zijn. Met de klimaatverandering, komen steeds meer ziektes in ons land die door teken overgedragen worden. Niet alleen Lyme (Borreliose) maar ook ziektes als Erlichiose, Anaplasmose, Babesiose worden door teken overgedragen. Wanneer een teek binnen 24 uur verwijderd wordt, is het risico op infectie klein. Bij meer dan 24 uur kan er infectie plaatsgevonden hebben. Let op! Een volwassen teek is goed te herkennen, maar de onvolwassen teken zijn een stuk kleiner en deze kunnen ook al de ziekteverwekkers bij zich dragen.

De beste preventie tegen deze tekenziektes is nog altijd de tekenpreventie. Komt uw dier veel in de natuur en/of heeft deze een moeilijk te controleren vacht, dan is tekenpreventie zeker aangeraden.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief

Wij zenden maximaal een keer per maand een e-mail met medische informatie, klinieknieuws of interessante aanbiedingen. Lees hier meer.

  • Openingstijden
  • 08.30 - 17.30 Maandag
  • 08.30 - 17.30 Dinsdag
  • 08.30 - 17.30 Woensdag
  • 08.30 - 17.30 Donderdag
  • 08.30 - 17.30 Vrijdag
  • spoeddienst Zaterdag
  • spoeddienst Zondag

Copyright © 2024 Dierenkliniek Bingelrade BV.